5 tips voor het schoonmaken van de barbecue!

Het is weer zover! Iedereen die een beetje van barbecueën houdt kent dit probleem wel. Je hebt net een super gezellige barbecue-avond gehad met je familie of vriendengroep, en de ochtend erna staat je vieze vette barbecuerooster je aan te staren… Het moet toch echt gebeuren. Je wilt tenslotte de volgende keer weer barbecueën met een schoon barbecuerooster.

Als je het rooster niet schoon zou maken, kan er schimmel ontstaan en dat is het laatste wat je wilt. Maar hoe krijg je nu zo snel en makkelijk mogelijk dat rooster schoon?

Over het algemeen werkt een sopje met een schuurspons of iets dergelijks wel prima, maar er zijn snellere manieren. Voor de RVS grillroosters die te koop zijn op www.prinstuinproducten.nl kan je prima een staalborstel gebruiken. Wat ook erg handig is zijn de RVS-pannensponzen. Deze zijn gewoon in de supermarkt te koop en kosten niet meer dan een paar euro. Maar, niet elk rooster is van RVS. Je hebt ook stalen roosters met een chrome laklaag. Deze kan niet met een staalborstel worden schoongemaakt! Anders beschadig je de laklaag. Dit ziet er niet mooi uit, en je zal hem nooit meer echt schoon krijgen. Voor alle andere grillroosters die niet van RVS zijn geldt hetzelfde. Een ander gevolg van een beschadigde laklaag is roest. Dit wil je absoluut niet hebben!

Verder moet je het qua schoonmaakmiddel niet te ingewikkeld denken. Gebruik in ieder geval geen extra agressieve schoonmaakmiddelen. Ook dit kan gevolgen hebben voor de lak. Het schoonmaakmiddel van de Wibra is misschien je beste optie. Dat werkt prima en is niet duur!

Er zijn natuurlijk ook nog een aantal andere manieren om je barbecue schoon te krijgen. Hier zijn een aantal tips waarvan je er wellicht eentje wil proberen!

Tip 1:

Wikkel het rooster na het barbecueën in een krant en maak deze nat. Laat het rooster een nacht liggen, de volgende dag is het makkelijk met een keukenpapiertje schoon te maken.

Tip 2:

Wrijf het rooster in met citroensap. Ga er daarna overheen met een prop aluminiumfolie, al het vuil raakt dan los van het rooster.

Tip 3:

Stop het rooster in een vuilniszak, leg deze zak plat op de grond en doe hier wat biotex bij en giet er heet water op. Bind de zak goed dicht en laat deze een nacht liggen, de volgende dag borstel je het rooster moeiteloos schoon.

Tip 4:

Laat het vuur het werk doen. Dit hoef je pas weer te doen als je de barbecue weer gebruikt. Voordat je het vlees op de barbecue legt, zet je het vuur aan en borstel je met een barbecue borstel het rooster schoon.

Tip 5:

Leg het rooster na gebruik in het gras. Laat deze een nacht liggen, de volgende dag maak je het rooster zo schoon met keukenrol. Zorg wel dat je rooster voldoende afgekoeld is, anders krijg je schroeiplekken.

Succes met schoonmaken en veel plezier met de volgende barbecue!

Matthijs Looren de Jong

Prins Tuinhuisjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *