Hoe werkt een rookoven?

Het gebruik van een eigen rookoven wordt steeds populairder. Door middel van een rookoven kun je gezellig thuis in de tuin heerlijk vis of vlees roken. Dit is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens leuk en gezellig om te doen! Je hebt echter wel het een en ander aan materiaal nodig.

Allereerst heb je een rookoven nodig. Deze is te koop bij Prins Tuinproducten. Deze rookoven is compleet en klaar om te beginnen met roken. Verder is de rookoven voorzien van een temperatuurmeter. Hierdoor is het erg makkelijk om de temperatuur in de gaten houden, zodat je weet dat de rook warm genoeg is.

Om de rook te kunnen creëren hebben we daar rookmot voor nodig, dit is een soort zaagsel dat erg veel rook veroorzaakt als het brandt. Er zijn verschillende soorten rookmotten voor verschillende producten, dus let op met de aanschaf en zorg dat je in 1 keer het goede bestelt! Om te beginnen is ‘rookmot beuk’ het best. Deze kan overal bij zodat je in 1 keer verschillende producten kunt roken.

Nu je bent voorzien van een rookoven en rookmot is het belangrijk dat je nog niet begint met het roken van je duurste stukken vis, hoe graag je het ook wilt! Aangezien de rookoven nog nieuw is betekent dit dat er nog geen rookaanslag aan de wanden zit. Dit is erg belangrijk voor het rookproces als er straks echt wordt gerookt. Het is aan te raden om 2x de rookoven even goed op te roken, voordat je begint met het roken van vis of vlees. Zodra de roetaanslag aan de wanden zit, is het ook erg belangrijk dat deze niet wordt schoongemaakt. Hoe meer rook, hoe beter.

Nu is het tijd om te roken! Leg de rookmot in de onderste bak. Let op dat het niet op een hoopje ligt, hierdoor verbrandt de onderste laag rookmot. Zorg dat het lekbakje voor het vet schoon is en hang deze op de juiste plek. Het eten dat je wilt roken kan er ook gelijk in. Let op dat je niet eerst de rookoven ‘voorverwarmt’. Wanneer er al veel rook in de oven is ontstaan en je wilt de oven openmaken om je heerlijke zalm erin te leggen, is de kans aanwezig dat je je brand aan de rook. Nu is het gewoon een kwestie van tijd en wachten tot het eten klaar is! Per product hoort een bepaalde tijd dat het gerookt moet worden, dus houd dit in de gaten!

Na afloop maak je de rook plaat, lekbakje en de bak van de rookmot weer schoon, maar zoals al eerder verteld, de wanden van de rookoven niet!

Om het vlees of de vis in de rookoven te doen of eruit te halen, is het handig om een grote spatel bij de hand te hebben, maar de barbecue vorken van Prins Tuinproducten zijn hier ook uitermate voor geschikt.

Rook ze!

Matthijs Looren de Jong

Prins Tuinproducten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *